Flåt- og tægebid og TBE-virus

Her kan du læse om de forholdsregler du bør gøre dig når du færdes i naturen i flåtsæsonen.

På Feddet Strand Resort værner vi om din sikkerhed og tryghed og ønsker at give dig og din familie den bedste ferie.

Flåter og TBE-virus

Måske har du hørt i nyhederne at der er risiko for smitte med TBE-virus i to nye områder på Sjælland. Det ene af disse områder er Feddet. Risikovurderingen bygger på at der igennem de seneste 3 år, er blevet smittet 2 personer i området. I alt smittes ca. 12 til 25 personer pr. år i hele Danmark.

Overlæge og forsker fra Statens Seruminstitut, Anders Fomsgaard, understreger, at udpegningen af Stensved og Feddet som mulige nye risikoområder ikke er ensbetydende med, der er stor risiko for, at man bliver smittet med TBE-virus i områderne. For det sker meget sjældent at mennesker bliver smittet med virusset.

På baggrund af naturens forhold og klimaets påvirkning er det muligt, at oversvømmelsen af Feddet, der fandt sted under stormfloden i oktober sidste år, ifølge Anders Fomsgaard, kan have ændret den fremtidige situation og måske endda have reduceret risikoen igen.

“Der er mange variable, der spiller ind i disse nye områder”. På Bornholm synes det at være mere stabilt. I hvert fald har det været sådan i skovområderne i mindst de sidste 60 år. Men andre steder har vi set det opstå mere flygtigt, kun for at forsvinde igen,” forklarer han.

“Selvom antallet af smittede er steget, er det stadig meget små tal, der er tale om. Det er vigtigt at holde proportionerne for øje. Der er for eksempel 10 gange færre tilfælde af TBE end af borrelia,” påpeger han.

Hvad kan du selv gøre?

Når I skal ud i skoven eller måske gå tur i noget højt græs og lignende steder, så kan du med fordel:

  • Bruge støvler og lange bukser
  • Bruge trøjer med lange ærmer
  • Se hyppigt efter flåter på tøjet og fjern dem
  • Spraye myggespray på strømper og ankler.

Hvornår skal du være ekstra opmærksom på tæge- og flåtbid?

Du skal være ekstra opmærksom, når du har opholdt dig i områder med tæt vegetation: Hvis du går gennem tæt vegetation, som buske eller højt græs, øges risikoen for at blive bidt af tæger eller flåter.

Hvordan skal du forholde dig hvis du har fået et tæge eller flåtbid

Hvis du har fået et tæge eller flåtbid, er det vigtigt at handle hurtigt og korrekt for at mindske risikoen for eventuelle komplikationer. Her er en vejledning til, hvordan du skal forholde dig:

  1. Fjern tægen korrekt: Brug en flad pincet eller en tægefjerner til at fjerne tægen så hurtigt som muligt. Placer pincetten så tæt på huden som muligt, og træk langsomt og jævnt i en lige linje opad. Undgå at vride eller dreje, da det kan forårsage, at tægens munddele bliver siddende i huden. Hvis du ikke har en pincet eller tægetang til rådighed, kan du også fjerne flåten med neglene. Det vigtigste er at den fjernes hurtigst muligt.
  2. Rens området: Efter at tægen er fjernet, skal du rense området grundigt med sæbe og vand eller en antiseptisk opløsning for at mindske risikoen for infektion.
  3. Hold øje med symptomer: Hold øje med eventuelle symptomer på tægeoverførte sygdomme som Lyme-sygdom. Disse kan omfatte udslæt, feber, træthed, muskelsmerter og hovedpine. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, skal du søge lægehjælp hurtigst muligt.
  4. Gem tægen: Hvis det er muligt, gem tægen i en lille beholder eller en plastikpose. Dette kan være nyttigt, hvis du udvikler symptomer senere, da lægen kan bruge tægen til at identificere eventuelle sygdomme.
  5. Konsulter en læge: Hvis du er usikker på, om tægen er blevet fjernet korrekt, eller hvis du udvikler symptomer på sygdom, skal du søge lægehjælp. En læge kan evaluere din tilstand og ordinere passende behandling.

Husk altid at være opmærksom på tæger, især hvis du har været i områder med højt græs, uden for resortet, hvor der er større risiko for at blive bidt.

Vigtige telefonnumre:

Lægehjælp inden for alm. åbningstid: +45 56 71 31 30
Lægerne Faxe, Rønnedevej 31, 4640 Faxe.

Giftlinjen: 82 12 12 12
Kontakt Giftlinjen, hvis du skal have råd og hjælp ved forgiftning.

Det kan for eksempel være:

  • planter og svampeforgiftning
  • kemikalier
  • madforgiftning
  • rusmidler
  • slangebid, bistik eller hvepsestik
  • medicinforgiftning
Akuttelefonen: 1818
Kontaktes ved ikke livstruende sygdom uden for lægernes almindelige åbningstid. F.eks. ved symptomer efter flåtbid som feber, utilpashed, hovedpine mv.
 
Alarmcentralen: 112
Kontaktes ved akut livstruende sygdom, brand og ulykker.
 
Kilde: TV2 Østjylland, apoteket.dk samt Statens Seruminstitut.
natur-aften-3
Gode vandrestier lang vandet

Book et ophold på Feddet her